İNTERAKTİF TESTLER

 

1)Mondros Ateşkesinden sonra yaygınlaşan işgaller karşısında Türk Milletini bir arada tutan güç daha çok hangi ilke ile ilgilidir?
A)Cumhuriyetçilik   
B)Milliyetçilik   
C)Halkçılık   
D)Devletçilik

2)Millet egemenlik hakkını kimseyi aracı yapmadan bizzat kullandığı yönetim şekli hangisidir?
A)Doğrudan demokrasi           
B)Yarı doğrudan demokrasi
C)Meşrutiyet                   
D)Oligarşi

3)Aşağıdakilerden hangisi milli güvenlik kurulunun üyesi değildir?
A)Ulaştırma bakanı   
B)İçişleri bakanı   
C)Kuvvet komutanları   
D)Başbakan

4)Kuva-yi Milliye’nin amacı vatanı işgal eden düşman kuvvetlerini yurttan atmaktır.
      Kuva-yi Milliye düzenli ordu kuruluncaya kadar, düşmana karşı silahlı mücadele verdi.Bu mücadele ruhu sayesinde Türk insanı yurdunu koruma düşüncesine sahip olmuştur. Parçaya göre, Kuva-yi Milliye’nin kuruluş amaçlarından hangisi üzerinde durulmuştur?
A)Direniş amacıyla kurulan birlikleri toparlama
B)Kurulacak yeni yönetimin ilkelerini anlatma
C)Türk insanında mücadele bilinci oluşturma
D)Türk insanının özgürlük isteğini dünyaya anlatma

5)Amasya genelgesinde yer alan “ Askeri ve sivil örgütler hiçbir şekilde değiştirilmeyecek, komuta ve yönetim kesinlikle başkalarına devredilmeyecektir” hükmü ile ulaşılmak istenen amaçlar arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A)Ülke bütünlüğünü sağlamak
B)Mondros Ateşkes Antlaşmasına karşı konulmasını sağlamak
C)İstanbul hükümeti ile uyumlu bir çalışma ortamı sağlamak
D)İşgalci güçler teslimiyetini engellemek

6)Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün kaleme aldığı eserlerden birisi değildir?
A)Nutuk           
B)Zabit ve Kumandan  ile Hasbial
C)İstiklal Marşı       
D)Vatandaş için Medeni Bilgiler

7)Aşağıda Anadolu’da kurulan zararlı cemiyetler ve faaliyetler gösterdikleri alanlar verilmiştir. Verilen eşleştirmelerden hangisi yanlıştır?
A)Pontus Rum Cemiyeti –Doğu Karadeniz
B)Mavri Mira Cemiyeti-İstanbul
C)İngiliz Muhipleri Cemiyeti-İstanbul
D)Hınçak ve Taşnak Cemiyetleri- Doğu Karadeniz


8)Aşağıdakilerden hangisi ilde valinin denetimi dışında kalan görevlilerden birisidir?
A)Cumhuriyet Savcısı           
B)İl Emniyet Müdürü
C)Kaymakam                   
D)İl Milli Eğitim Müdürü

9)Milli Güvenlik Kurulu ülkenin milli güvenlik siyasetinin belirlenmesi için toplanır ve hükümete bildirilmek üzere tavsiye kararları alınır. Milli Güvenlik Kurulu kimin başkanlığında toplanır?
A)Genel Kurmay Başkanı               
B)Cumhurbaşkanı
C)Başbakan                       
D)TBMM Başkanı

10)Aşağıdakilerden hangisi Erzurum Kongresinde alınan kararlar arasında yer almaz?
A)Manda ve himaye kabul edilemez                   
B)Vatan bir bütündür parçalanamaz
C)Yararlı cemiyetler bir çatı altında toplanacak
D)Azınlıklara geniş haklar verilemez


11)Osmanlı devleti temsil heyetini resmi olarak ilk kez hangi olayla tanımıştır?
A)Amasya genelgesi               
B)Amasya görüşmesi
C)Misak-i Milli kararları           
D)Sivas kongresi

12)Atatürk’ün askeri bir deha olarak tanındığı başarısı aşağıdaki savaşlardan hangisidir?
A)31 Mart isyanının bastırılması           
B)Trablusgarp savaşı
C)Balkan savaşları                   
D)Çanakkale savaşları

13)Kurtuluş Savaşı’nda TBMM’nin batı cephesinde Yunanlılara karşı kazandığı başarılar ve bazı sonuçları verilmiştir:
-I.İnönü-TBMM’nin Londra Konferansına davet edilmesi
-II.İnönü-İtalya’nın Anadolu’yu terk etmesi
-Sakarya-Fransa’nın Ankara Antlaşmasını imzalaması
Yukarıda verilen bilgilerden yola çıkarak, aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşalıbilir?
A)Londra Konferansından sonra Kurtuluş Savaşı sona ermiştir.
B)Anadolu’yu önce Fransızlar terk etmiştir.
C)Ankara Antlaşması ile Türk –Yunan dostluğu başlamıştır.
D)Askeri başarılar siyasi gelişmeleri etkilemiştir.

14)Demokrasi, halkın kendi kendisini yönetecek kişileri kendi iradesiyle seçtiği yönetim biçimidir. Demokratik bir yönetimde aşağıdaki özelliklerden hangisi söz konusu olamaz?
A)İnsanın doğuştan bazı haklara sahip olduğunu kabul etme
B)Diğer insanların düşünce ve davranışlarına saygı göstermek
C)Yasalar önünde bazı kişilere ayrıcalık tanıma
D)İnsan haklarını yasalarla güvence altına alma


15)Ülkemizin merkezi yönetimin kapsamı içinde aşağıdakilerden hangisi yer almaz?
A)Cumhurbaşkanı       
B)Belediyeler       
C)Başbakan       
D)Bakanlar Kurulu

16)Kuva-i Milliye’nin ortaya çıkışında aşağıdakilerden hangisi etkili olmamıştır?
A)Azınlıkların faaliyetleri           
B)Yurdumuzun işgale uğraması
C)Türk ordusunun terhis edilmesi       
D)Padişahın işgallere tepki göstermesi

17)M.Kemal Anadolu’da milli bilinci oluşturmak için önce aşağıdakilerden hangisini yapmıştır?
A)İşgallerin miting ve protestolar ile kınanmasını istedi
B)Amasya genelgesini yayınladı
C)Kongreler yapıldı
D)TBMM’yi açtı

18)Aşağıdakilerden hangisi Çanakkale savaşının sonuçlarından değildir?
A)I.Dünya savaşının uzamasına neden olmuştur
B)Rusya yardım alamadığı için savaştan çekilmiştir
C)Osmanlı Devleti en büyük savaşını kazanmıştır
D)M. Kemal’in tanınmasına zemin hazırlamıştır.

19)Aşağıdakilerden hangisi I. Dünya Savaşının nedenlerinden değildir?
A)Almanya’nın Fransa’dan Alsas Loreni alması
B)Sanayileşen ülkelerin hammadde ve Pazar arayışı
C)Devletler arası ekonomik rekabet
D)Osmanlı Devletinin kaybettiği yerleri geri almak istemesi.

20)Kuvay-i Milliye (Milli Kuvvetler) hareketinin doğmasına neden olan olay aşağıdakilerden hangisidir?
A)Yurdun işgale uğraması               
B)İç ayaklanmaların çıkması
C)Sevr antlaşmasının kabul edilmesi           
D)Damat Ferit’in hükümet kurması




CEVAP ANAHTARI
01    B    11    B       
02    A    12    D       
03    A    13    D       
04    C    14    C       
05    C    15    B       
06    C    16    D       
07    D    17    A       
08    A    18    C       
09    B    19    D       
10    C    20    A       

1.  A) B) C) D)
2.  A) B) C) D)
3.  A) B) C) D)
4.  A) B) C) D)
5.  A) B) C) D)
6.  A) B) C) D)
7.  A) B) C) D)
8.  A) B) C) D)
9.  A) B) C) D)
10.A) B) C) D)
11.A) B) C) D)
12.A) B) C) D)
13.A) B) C) D)
14.A) B) C) D)
15.A) B) C) D)
16.A) B) C) D)
17.A) B) C) D)
18.A) B) C) D)
19.A) B) C) D)
20.A) B) C) D)

HAZIRLAYAN: Hamit BİÇER