İNTERAKTİF TESTLER

1)Bir miktar X sıvısı su ile karıştırılarak bir çözelti

hazırlanıyor.Bu çözelti mavi turnusol kağıdını

kırmızıya çevirirse,

X sıvısı aşağıdakilerden hangisi olamaz?

a)Alkol        
b)Sirke   
c)Limon suyu   
d)Süt

2)Proteinlerin hücrelerden geçebilmesi için hangi

maddeye  kadar  parçalanmalıdır?

a) Aminoasit      
b) Glikoz               
c) Gliserin       
d) Nişasta


3)Aşağıda verilen elementlerden  hangileri yağların

yapısında bulunur?
 
I.    Azot
II.    Karbon
III.    Hidrojen
IV.    Kükürt
V.    Oksijen

a) II, III, V             
b) I, IV              
c) I, II, III             
d) I, II, III, IV, V
          
4)Aşağıdakilerden hangisi vücudumuzda enerji 

verici olarak kullanılmaz?
 
a) Protein    
b) Karbonhidrat
c) Su         
d) Yağ


5)Aşağıda verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?

a)    Vitaminler sindirilmeden direk kana geçerler.
b)    Proteinler küçük yapılı moleküllerdir
c)    Karbonhidratların yapıtaşı glikozdur.
d)    Su vücudumuzda iyi bir çözücüdür.
         
6)Aynı cins ametal atomları arasında oluşan

kimyasal bağa apolar kovalent bağ denir.
    Buna göre aşağıdakilerden hangisinde apolar

kovalent bağ bulunur?

A)    NH3       
B) CaCO3       
C) H2SO4       
D) H2

7)Sütten yoğurtun oluşması nedir?

A-)oksijensiz solunum   
B-)fotosentez    
C-)bitkilerin su kaybetmesi   
D-)özümleme

8) Aşağıdakilerden hangisi solunum ve

fermantasyon için ortak değildir
a)    glikoz ve diğer besinler kullanılır
b)    enerji hem harcanır hem oluşur
c)    oksijen kullanılır
d)    enzimler görev yapar

9)Fotosentezin gerçekleştiği organel

aşağıdakilerden hangisidir?

a-Lizozom                   
b-Mitokondri           
c-Kloroplast                
d-Ribozom

10)Aşağıdakilerden hangisinin  sulu çözeltisi

turnusol  kağıdını kırmızıya  dönüştürür?

a-HCI                      
B-NaOH                   
c-Mg(OH)2                  
d-NH3


11)Sabah: Börek, reçel, çikolatalı ekmek
Öğle  : Hamburger, patates, elma
Akşam : Kuru fasulye, pilav, ayran
Günlük beslenmesi yukarıdaki gibi olan Emel

en çok hangi besin grubunu tüketmiştir?

A)Vitamin        
B) Karbonhidrat      
C) Protein       
D) Mineral

12)Aşağıdaki besinlerden hangisi düzenleyicidir?

A) Makarna            
B) Çikolata           
C) Tereyağı          
D) Portakal
 
13)Aşağıdakilerden hangisi kimyasal bir olaydır?

A)suyun buharlaşması     
B)tuzun suda çözünmesi
C)bakırın oksitlenmesi     
D)sekerin suda erimesi

14)Aşağıdakilerden hangisi soygazlar için doğrudur?
A)Kendi aralrında bileşik oluşturabilirler.
B)kararsız yapıdadırlar.
C)Son yörüngeleri doludur.
D)Değerlik elektron sayıları farklıdır.

15)Hangi vitamin eksikliğinde Raşitizm hastalığı

görülür?

A)A vitamini       
B)B grubu vitaminleri   
C) C vitamini       
D)D vitamini

16)Aşağıdakilerden hangisi bir sıvının baz olduğunu

kesin olarak belirtir?

A)Suda çözünmemesi.                   
B)Elektrik akımını iletmesi.
C)Çözünürken iyonlarına ayrışması.   
D)Kırmızı turnusol kâğıdını maviye çevirmesi. 



17)    Yandaki grafik bir tepkimedeki girenlerle

ürünlerin kütlesinin zamanla değişimini

göstermektedir. Tepkime tamamlandığında

kaç gram X oluşmuştur?

A) 35         
B) 40   
C) 45         
D) 50



18)  I Protein   II Yağ      III Vitamin   

IV Karbonhidrat

Yukarıdaki organik maddelerden hangileri enerji

kaynağı olarak kullanılabilir?

a) yalnız III       
b) I  ve II       
c) II ve III     
d) I- II ve IV

19)Aşağıdakilerden hangisi sindirime uğramadan

hücre zarından kolaylıkla geçebilir?
A)    Proteinler - Su
B)    Mineraller - Su
C)    Karbonhidratlar
D)    Yağlar – Vitaminler
                                                                                                             
20)Aşağıda verilen besin maddelerinden hangisi

hücrelerimiz için en fazla enerjiyi sağlar?

A)    Vitaminler
B)    Proteinler
C)    Karbonhidratlar
D)    Yağlar



CEVAP ANAHTARI
01    A    11    B   
02    A    12    D   
03    A    13    C   
04    C    14    D   
05    B    15    D   
06    D    16    D       
07    A    17    B       
08    C    18    D       
09    B    19    B       
10    A    20    D  



1.  A) B) C) D)
2.  A) B) C) D)
3.  A) B) C) D)
4.  A) B) C) D)
5.  A) B) C) D)
6.  A) B) C) D)
7.  A) B) C) D)
8.  A) B) C) D)
9.  A) B) C) D)
10.A) B) C) D)
11.A) B) C) D)
12.A) B) C) D)
13.A) B) C) D)
14.A) B) C) D)
15.A) B) C) D)
16.A) B) C) D)
17.A) B) C) D)
18.A) B) C) D)
19.A) B) C) D)
20.A) B) C) D)

HAZIRLAYAN: Hamit BİÇER