İNTERAKTİF TESTLER

1."Aşk tepeye benzer, manzarası iyidir ama tır­manması olmasa."
Yukarıdaki cümlede "Aşk", tepeye hangi yön­den benzetilmektedir?
A)Yüceliğiyle
B)Zorluğuyla
C) Manzarasıyla
D)Yüksekliğiyle



2.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "sevinç" an­lamı vardır?
A)Gözlerinde mutluluk okunuyordu.
B) Bu sıkıntıyı sadece çeken bilir.
C)Bilmiyorum, maksadı neydi bu kaba sesin.
D)Hayat ne kadar da zor değil mi?
3.    1. insanlar
     2. ölür
     3. fakat
     4. hiç
     5.  yaşayamaz
     6.  bütün
     7.  bazıları
Yukarıda verilen sözcüklerle anlamlı ve kurallı bir cümle oluşturduğumuzda fakat söz­cüğü kaçıncı sırada olur?
A)1         B)4      
C)5         D)6

4.    4.Aşağıdaki cümlelerin hangisinde doğrudan anlatıma örnek olabilecek bir cümle vardır?
A)Akif'in kendisinden hoşlanmadığını belirttim.
B)   Pınar "O çocuğa bir türlü ısınamadım" demiş.
C)Babasının kızdığını defalarca söyledim.
D)   Oyunu beğenmediğini söylemek bana düştü.

5.Bir yer var biliyorum Her şeyi söylemek mümkün Epeyce yaklaşmışım Görüyorum
Yukarıdaki şiirde aşağıdakilerden hangisi ağır basmaktadır?
A) Sezgi                     
B) ihtimal
C) Özlem                    
D) Beğeni

  8.    Aşağıdaki cümielerden hangisi nesnel bir ni­telik taşımaktadır?

A)Dünyada sevginin yerini hiçbir şey tutmaz.
B)Tarihte nice savaş ve zulüm sahneleri vardır.
C)Kainat sevgiyle aydınlanır ve hayat bulur.
D)Kalbinde sevgi taşıyan insan iyidir.

9. Bir aydın yabancı dil bilmese de olur, çok kitap okumasına da ihtiyaç yok. Yeter ki ana dilini ger­çekten bilsin. Asil olanları adilerinden ayırsın.

Yukarıdaki parçada "aydın için en önemli şey" diye bahsedilen aşağıdakilerden hangisidir?
A)Yabancı dil bilmesi
B)Kitap okuma alışkanlığının olması
C)Yabancı ve yerli sözcüklerin kökünü bilmesi
D)Ana dilini çok iyi bilmesi
10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "kesinlikle" anlamı yoktur?
A) Bu, üzerinde düşünülecek bir konu.
B) Ne dersen de, sana inanmıyorum. 
C) Bu konu beni hiç ilgilendirmiyor.

D) Ne olursa olsun, asla dönmeyeceğim.

 

11. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde merak anlamı vardır?
A) Kitabımı nereye koyduğumu biliyor musun?
B) Bu kazağını nereden almış acaba?
C) Sınava kaç öğrencinin geleceğini mi sordun? 
D) Bu sorulardan hangisini sen çözdün?

12. Dedem: "Hakkından fazlasını isteme, sonra elindekileri de kaybedersin" derdi. Bu cümlede­ki düşünce aşağıdaki sözlerden hangisini akla getirir?
A)Deve boynuz ararken kulaktan olmuş.
B)Dilencinin torbası dolmaz.
C)Tencere dibin kara, seninki benden kara.
D)   Hak deyince akan sular durur.

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "olasılık" anlamı vardır?

A)LGS artık çift aşamalı uygulanacak.
B)Milli takımımız fena bir sonuç almamış.
C)Uçak hemen hemen alana inmek üzeredir.
D) Artık yalan söylersen dilini koparırım.

14. Aşağıdakilerden hangisi "Yoluyla giden yorul­maz." atasözüne anlamca en yakındır?

A) İşten artmaz, dişten artar.
B) Bakarsan bağ olur; bakmazsan dağ olur.
C)Tuzak ile arslan tutulur, güç ile fare tutulmaz.
D) Dağ yüce olsa da yol onun üstünden geçer.

15. "Yükseklik taslamak alçaltır, alçak gönüllülük yükseltir."

Cümlesinden çıkarılamayacak yargı aşağıda­kilerden hangisidir?
A)insan kendisini büyük görmemelidir.
B) insan alçak gönüllü olmalıdır.
C)Mütevazı olmak iyi bir ahlâktır.
D)Gururlu insanlar büyük insanlardır.
16. "Ruhumu eritip kalıpta dondursalar Beni istanbul diye toprağa kondursalar"
Asırlarca "şairlerin mısra yağmuruna tutulmuştur İstanbul." Bu mısralar sadece bir örnektir.
Yukarıdaki altı çizili cümle ile asıl anlatılmak istenen nedir?
A) Şairlerin istanbul'u hayal ettiği,
B) Şairlerin istanbul'a aşık olduğu,
C) istanbul hakkında çok şiir yazıldığı,
D) istanbul'da çok şair yetiştiği,

17. "Bir millet, kendisini hiçe sayarak yabancıların manevi kölesi olursa, er geç maddi kölesi de olur."
Bu cümle ile asıl anlatılmak istenen aşağıda­kilerden hangisidir?
A)Yabancılara ne manevi yönden ne de maddi yönden esir olunmamalıdır.
B) Bir millet kendi benliğini unutmuşsa artık yapılabilecek bir şey kalmamıştır.
C)Yabancıların kültürünü, değerlerini benimseyenler, madde planında onlar gibi yaşarlar.
D) Manevi kölelik ile maddi kölelik birbirini her zaman takip etmiştir.

A)Önüne gelene kaybettiği çocuğunu soruyordu.

B) Oğlunu kaybedeceğini düşünerek artık bu konunun üstüne düşmedi.
C)Konuşurken daldan dala atlayan bu adamın söylediklerine güvenmiyorum.
D) ihaleyi kaybettiğini duyunca bu işi sonuna kadar götürme kararı aldı.
18. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "işi oluruna bırakma" anlamı vardır?

19. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "beğenme" anlamı vardır?

A)Şairin son şiirleri hepimizi büyüledi.
B)   Yazarlık bir bakıma insanlara yol göstermektir. 
C)Bu kitaptaki konuları herkes inceledi.
D) Eserleri geçmişle geleceği birleştirmelidir.

20. "Askerden geldiğimde artık rahat edeceğim derken.... "

Bu cümleyi aşağıdaki cümlelerden hangisiy­le tamamlarsak anlam bütünlüğü sağlanmış olur?
A)Her şeyi oluruna bıraktım.
B)Daha zor bir işe atılmışım.
C)Kısa bir süre rahat ettim.
D) Yıkılmadım, ayaktayım

 

1.B 2. A 3. B 4. B 5. D 6. A 7. D 8. B 9. D 10. A

11.B 12. A 13. C 14. C 15. D 16. C 17. C

18. B 19. A 20. B

 

1.  A) B) C) D)
2.  A) B) C) D)
3.  A) B) C) D)
4.  A) B) C) D)
5.  A) B) C) D)
6.  A) B) C) D)
7.  A) B) C) D)
8.  A) B) C) D)
9.  A) B) C) D)
10.A) B) C) D)
11.A) B) C) D)
12.A) B) C) D)
13.A) B) C) D)
14.A) B) C) D)
15.A) B) C) D)
16.A) B) C) D)
17.A) B) C) D)
18.A) B) C) D)
19.A) B) C) D)
20.A) B) C) D)

HAZIRLAYAN: Hamit BİÇER